Najlepší spôsob, ako urobiť životne dôležité rozhodnutie

Možnosť voľby je jedným z našich najväčších darov, pretože ide ruka v ruke so slobodou. Právo vybrať si, čomu veríme, čo hovoríme a ako žijeme, je neoddeliteľnou súčasťou nášho bytia. Práve preto je kľúčom k tomu najlepšiemu životu. Bohužiaľ, nie vždy ju dokážeme využiť. V niektorých prípadoch, keď sa rozhodneme nesprávne, si celú situáciu len zbytočne skomplikujeme.

Naše skúsenosti a všetko, čo sme sa počas života naučili, by postupom času mali zvyšovať našu schopnosť robiť dobré rozhodnutia. Problém je však ten, že nie vždy to tak funguje.

Čo robiť, keď vás čaká životné rozhodnutie?

Mať nekonečne veľa možností je stelesnením slobody a problémov súčasne. Znamená to, že svojím rozhodnutím zabijete všetky ostatné alternatívy.

Ak sa nad týmto mechanizmom zamyslíme do dôsledkov, pochopíme, že každý náš čin, aj ten najmenej významný, môže mať ďalekosiahle dôsledky. Úspech sa mnohokrát definuje ako sled správnych rozhodnutí. Prakticky to znamená, že vaša voľba by so sebou mala niesť čo najmenej negatív.

Ako teda prijať dôležité rozhodnutie? Na správne rozhodnutia v živote nie vždy máme veľa času, niekedy prichádza náhle, inokedy máme na prijatie rozhodnutie čas. Čím sa ale riadiť vždy a za každých okolností, aby bol proces rozhodovania a samotné rozhodnutia správne?

Komplexné rozhodnutia a tipy na rozhodovanie môžu zahŕňať aj:

  • rozhodovanie srdcom,
  • rozhodovanie v kríze,
  • každodenné rozhodnutia,
  • rozhodnutie zo strachu,
  • rozhodnutie z lásky,
  • rozhodovanie a sebavedomie,
  • rozhodovanie a sebarealizácia,
  • rozhodovanie a sebaovládanie,
  • rozhodovanie a osobný rast,
  • rozhodovanie a sebaúcta,
  • rozhodovanie a sebazlepšovanie,
  • rozhodovanie a sebapoznanie,
  • jasná odpoveď,
  • sebareflexia,
  • voľba hodnôt,
  • intuícia informácie,
  • načúvanie inštinktu,
  • vernosť hodnotám.

Dôležité rozhodnutie - ako robiť správne rozhodnutia?

V živote sa neustále stretávame rozhodnutia, od malých každodenných rozhodnutí až po veľké životné zmeny. Niekedy sú tieto rozhodnutia ľahké, no niekedy pre nás predstavujú skutočné výzvy. Rozhodovanie môže byť obzvlášť ťažké, keď sa zdá, že neexistujú jednoduché odpovede, alebo keď stojíme pred dôležitými rozhodnutiami, ktoré môžu ovplyvniť našu budúcnosť.

  • V takýchto chvíľach sa môžeme ocitnúť v zajatí pochybností, neistoty a stresu.
  • Hlavou nám víria otázky, no je ťažké nájsť jasné odpovede.
  • V týchto časoch možno budeme potrebovať pomoc pri formulovaní jasných smerníc pre naše rozhodnutia.

Neprehliadnite: Strach zo samoty - vieme, ako ho prekonať a užívať si život naplno!

ako sa rozhodnúť

Zdroj: Depositphotos

Otázky, ktoré by ste si mali položiť pred dôležitým rozhodnutím

  • Akú radu by si dal niekomu, koho miluješ?
  • Čo by som chcel, aby moje deti robili?
  • Robíte toto rozhodnutie z lásky alebo zo strachu?

Často nás môže motivovať strach, strach zo zmeny, zlyhania alebo straty. Ale ak sa rozhodujeme zo strachu, môže to viesť k ľútosti a nespokojnosti.

Na druhej strane láska, inšpirácia a pozitívne hodnoty môžu slúžiť ako silný zdroj motivácie. Keď si položíte otázku, či sa rozhodujete z lásky alebo zo strachu, dokážete si jasnejšie predstaviť, čo vás skutočne poháňa a či je vaše rozhodnutie v súlade s tým, čo pre vás skutočne znamená.

Čo ovplyvňuje naše rozhodnutia?

Vyberať si, čo nám v budúcnosti uškodí, je pre človeka prirodzené. Nechávame sa unášať emóciami a nevieme premýšľať v dlhšom časovom horizonte, čo dokazujú najrôznejšie výskumy, ktoré potvrdzujú, že väčšina ľudí radšej rýchlo získa menšiu sumu peňazí, než aby čakala dlhšie na väčšie.

Tiež sa nechávame ovplyvňovať statusom ostatných. Všimnite si napríklad, že ak niečo hovorí úspešný človek, budete s jeho názormi súhlasiť skôr, ako keď to tvrdí niekto, kým vy nechcete byť.

Ako prekonať paralýzu z rozhodovania?

Paralýza z rozhodovania je to, čo vyplýva z nasledujúceho presvedčenia.

Keď máme na výber z viacerých možností, niektorá z možností môže byť lepšia ako tie ostatné.

  • Naša myseľ preto zvykne automaticky kalkulovať, váhať, zamýšľať sa a porovnávať.
  • A aj na základe predchádzajúcich skúseností sa snaží vyhodnotiť, ktorá z možností nás privedie k nášmu cieľu absolútne najlepšie.

Ale na druhej strane - rozhodovanie nás aj baví a dáva nám okrem iného aj pocit kontroly. Rozhodovanie má veľkú hnaciu silu, a aj preto je to niečo, čo k životu skutočne potrebujeme.

Ako si môžem byť istý, že moje rozhodnutie je správne?

Sú chvíle, keď sa nám môže zdať, že urobíme voľbu, ktorá sa zdá byť úplne logická, no do cesty sa nám postaví prekážka, ktorá nás prinúti o rozhodnutí premýšľať. Je skutočne tak logická a správna, ako sme si mysleli? Taký je však život.

A v niektorých situáciách sa jednoducho musíme rozhodnúť. Preto - keď robiť rozhodnutie, neignorujte ani svoj emocionálny hnací motor, ktorý by mal byť však postavený na racionálnom základe.

Načúvanie inštinktu

Niektorí ľudia rezonujú so svojím vnútrom viac, iní menej. Nehľadiac na to, do ktorej skupiny patríte, snažte sa vždy rozhodovať srdcom a načúvajte svojmu inštinktu.

Stalo sa vám niekedy, že ste sa s odstupom času pozreli späť na nejakú udalosť alebo rozhodnutie a pomysleli ste si: "Vedel som, že to bola zlá voľba," ale aj tak ste to urobili "proti svojmu zdravému úsudku"? Ak chcete robiť dobré rozhodnutia, musíte zlepšiť svoj úsudok, ale namiesto toho, aby ste len logicky zvažovali pre a proti, fakty a čísla, precedensy a matematické šance, počúvajte svoje telo.

  • Logika je na uvažovanie naozaj účinná.
  • Problém je ale v tom, že ľudské bytosti nie sú logické.
  • Takže aj keď všetky fakty jasne ukazujú na jednu možnosť, nezabudnite venovať pozornosť aj svojmu šiestemu zmyslu.
  • Ten vás navedie k tomu, čo skutočne potrebujete.

Zostaňte verní svojim hodnotám

Vaše základné hodnoty tvoria lepidlo, ktoré spája vaše rozhodnutia a životné ciele. Ak chcete dosiahnuť naplnenie cieľov, je nevyhnutné zostať verný svojim hodnotám. To zabezpečí, že budete robiť správne rozhodnutia, ktoré sú v súlade s vašimi životnými cieľmi. Ak v tejto oblasti urobíte kompromis, budete žať to, čo ste zasiali – možno nie hneď, možno ani nie v krátkodobom horizonte, ale nakoniec vás konflikt hodnôt dobehne a udrie tam, kde vás to bude najviac bolieť.

  • Možno si myslíte, že môžete robiť kompromisy a pritom zostať verní sami sebe, ale vždy sa nájde kúsok z vás, ktorý nebude v súlade s vašimi hodnotami.
  • Tento faktor bude neustále rásť, až vám bude vo veľkom ovplyvňovať nielen určitú sféru, ale rovno celý život.

Odporúčame aj: Syndróm podvodníka alebo „imposter" syndróm - čo to je a ako sa prejavuje?

správne rozhodnutie

Zdroj: Depositphotos

Rozhodujte sa vedome

Spontánnosť má pri rozhodovaní svoje miesto, ale vedzte, že medzi impulzom a nátlakom je len veľmi tenká hranica. Byť prítomný v danom momente je jedna vec, ale je príliš ľahké zameniť intuitívnu reakciu za zvyčajnú reakciu založenú na dlhoročných mentálnych reflexoch alebo dokonca závislostiach.

Vedomie je dar, ktorý máte trvalo k dispozícii. Ak sa ho rozhodnete využiť, môžete ho vnímať ako niečo obmedzujúce alebo dokonca nudné, ale v skutočnosti ide o oslobodzujúce riešenie, ktoré pracuje vo vašom vlastnom záujme. Vedomie umožňuje inú perspektívu vo vašom myslení, čo pri rozhodnutiach určite potrebujete.

Zlé rozhodnutie

Zbaviť sa omylov by znamenalo prestať existovať. Chyby a zlé rozhodnutia sú dôležitou súčasťou procesu spoznávania. Problém je, že aj keď stále počujeme, ako máme všetci na chyby právo (je to tiež základná poučka asertivity), okolie sa s našimi omylmi zle zmieruje.

Skúste si viesť denník, kde budete reflektovať riziká a výhody dôležitých situácií. Tieto zápisy vám umožnia odstúpiť zo svojho uhla pohľadu a vidieť celú situáciu z väčšej perspektívy.

Majte sa radi a prijmite sa

Záväzok robiť lepšie rozhodnutia je základným krokom k šťastnejšiemu, radostnejšiemu a naplnenejšiemu životu. Prijatie skutočnosti, že si vytvárate vlastnú realitu, prevzatie zodpovednosti za to, kde ste, a vlastná úloha v tom, ako ste sa sem dostali, je súčasťou dospievania.

  • Ďalší krok je jednoduchý, ale len za predpokladu, že máte jasné myšlienky a otvorenú myseľ, aby ste ho prijali.
  • Je ním fakt, že vždy máte na výber a svoj život riadite vy sami. Nikto iný.
  • Preto robte to, čo si myslíte, že je dobré pre vás. Nie pre niekoho v okolí.

Nezáleží na tom, čo si myslí vaša rodina, vaši kolegovia, partner či priatelia. Pokiaľ ide o riadenie vášho života, jediným odborníkom široko ďaleko ste VY. A na to, aby ste si vybrali správne, potrebujete ešte jednu ingredienciu navyše. Je ňou láska k sebe samému. Majte sa natoľko radi, aby ste urobili správnu vec pre svoj život.

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE