Obľúbená Terchová a top krásy tohto regiónu

Poznáte ju najmä vďaka Jánošíkovi. Okrem toho je však známa a obľúbená medzi ľuďmi aj vďaka nádhernej prírode či možnostiam, ktoré ponúka. V  jej okolí sa toho dá robiť toľko, že pokojne si vezmite týždeň voľna v práci a vybehnite s deťmi alebo priateľmi za aktívnym oddychom. A kde vás dnes nasmerujeme? Reč bude o malebnej dedinke Terchová.

Dedinka, ktorá sa vám automaticky spojí s obrazom valachov, ovečkami, vynikajúcimi syrmi, chutnou žinčicou a salašmi či kolibami typickými pre tento región. Terchová (v minulosti nazývaná Kráľova) opradená mnohými legendami, populárna medzi turistami a známa aj z histórie niekoľkými udalosťami. Tak napríklad ku koncu druhej svetovej vojny ju vypálili a po vojne opäť vybudovali novú dedinu. Od roku 1990 sa tu organizujú aj Cyrilometodské dni.

Ak zavítate do tohto regiónu, tak určite musíte vidieť Jánošíkove diery. Výlet nenáročný aj pre deti, môžete si vybrať podľa obtiažnosti, ktorou trasou sa vydáte – Dolné, Nové a Horné diery, pričom menej náročné sú Dolné a Nové diery. Viac času, ale aj fyzickej kondície potrebujete na Horné diery. Potešíte sa nádhernými vodopádmi, čakajú vás lávky, mostíky a pomôžete si reťazami a lanami. Čaká vás veľa zážitkov a aj nejaké to dobrodružstvo.

Vybrať sa môžete za najvyšším vodopádom Malej Fatry s dĺžkou 38 metrov, pričom ide o štvrtý najvyšší vodopád na Slovensku. Šútovský vodopád je fyzicky, ale i časovo náročnejší, výstup potrvá približne päť až šesť hodín. Ale za tu nádheru rozhodne stojí akákoľvek námaha.

Pozri aj: Sebarozvoj s koučkou: Ako na pozitívne myslenie?

A čo tak Veľký Rozsutec, Veľký Kriváň, 30 metrov vysoká rozhľadňa Terchovské srdce a, samozrejme, nerezová socha Jánošíka. Neobyčajný betlehem z roku 1976 v Kostle sv. Cyrila a Metoda nemôžete minúť tiež. Prvá časť betlehemu predstavuje „starú“ Terchovú so svojimi remeslami, „skromný“ betlehem predstavuje Ježišovo narodenie a tretia časť znázorňuje „prepychový“ Jeruzalem. Kostol sa hrdo týči v centre obce.


Ale nielen turistika a pamiatky sú pre Terchovú a jej okolie príznačne. Prostredie láka aj milovníkov snehu a aktívnych športovcov. Nadšenci lyžovania a zimných športov môžu preto využiť napríklad areál Vrátna Free Time Zone. V okolí ich je hneď niekoľko, taký areál Ski Gavurky je túto sezónu síce zatvorený, opätovné otvorenie avizoval budúcu sezónu.

Drevenica s nádherným výhľadom

Po náročnej túre, celodňovej lyžovačke či rodinnom výlete po pamiatkach však treba niekde skloniť hlavu na noc. A kde inde ako v drevenici? Ideálnym miestom môže byť preto práve čarovná Drevenica Ventum. Nájdete ju na kopci nad Terchovou. S nádherným výhľadom do doliny a na vrcholy Malej Fatry bude tým pravým útočiskom. Podľa českého portálu Amazing Places je malebná obec ideálnou destináciou pre všetkých, ktorí hľadajú malý únik z ruchu mesta: „Spomaľte svoje každodenné tempo a vezmite rodinu alebo svojich priateľov do tohto krásneho kraja.“

A rovnaký názor majú i majitelia. „Na svoje si prídu tí, ktorí chcú relaxovať na veľkej terase, či čítať knihu pri krbe, ale aj športuchtiví turisti. V okolí je nespočetné množstvo turistických a náučných chodníkov, ktoré ponúkajú možnosti prechádzok od jari až do jesene. Cyklisti isto využijú trasy Malej Fatry. V zime môžete vyraziť na lyže či bežky, alebo len tak zostať v teple chaty s knihou v ruke pri praskajúcom krbe,“ potvrdzujú aj samotní majitelia.

Odporúčame: Lepšia budúcnosť vďaka desatoru pravidiel pre naplnený rok

Môžete si tu pripraviť chutné raňajky, ale i plnohodnotný obed a večeru. Kuchyňa je vybavená tak, že žiadna gazdinka sa nebude sťažovať, že jej tu niečo chýba. Terasa s výhľadom na okolie je počas dobrého počasia skvelým miestom, kde si potom vychutnáte pripravené jedlo. Pohodlný gauč v obývačke a teplo z krbu je tá pravá kombinácia na chladný večer. Perfektný výhľad budete mať aj z dvoch balkónov, ktoré nájdete v dvoch spálňach. Tri kúpeľne zaručia, že sa tu nebudete tlačiť a čakať v rade a dopriať si tu môžete nielen sprchu, ale aj poriadnu horúcu vaňu. Po náročnom dni na horách je predsa takýto relax to najlepšie, čo môžete pre svoje telo a unavené svaly urobiť.

Ak sa pýtate, koľko ľudí si môžete so sebou vziať, tak odpoveďou bude dosť – kapacita ubytovania je 20 hostí. „K dispozícii sú dve 2-lôžkové a štyri 4-lôžkové spálne. V 2-lôžkových sa pohodlne vyspíte na manželskej posteli a 4-lôžkové spálne sú vybavené manželskými posteľami a dvojposchodovou posteľou,“ hovoria majitelia.

Deti sa nebudú nudiť, k dispozícii majú detský kútik v obývacej časti, ale aj herňu v suteréne chaty. Dospeláci si môžu medzitým zahrať šípky, badminton, stolný futbal alebo biliard. Chlapi milujú guláš a rovnako radi ho aj pripravujú. Ten najpovolanejší z partie sa zatiaľ môže činiť – k dispozícii je kotlík, veď takýto guláš predsa chutí najlepšie.

 

Autor článku: Martina Baumann

Galéria - Drevenica Ventum

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE