Výchova detí v rodine: Takto z nich vyrastú úspešní dospelí!

Ako vychovávať dieťa, je otázka, o ktorej sa veľa diskutuje. Výchova detí v minulosti bola tiež iná ako v dnešnej dobe. Niektorí ľudia zastávajú názor, že deti netreba počas života nijako špeciálne ovplyvňovať. Stačí ak ich rodičia žijú vyrovnane a ony sa pridajú.

Iní tvrdia, že dieťa je istým spôsobom potrebné usmerňovať. Každý rodič si musí sám vyhodnotiť, čo je pre jeho potomka najlepšie. Inšpirujte sa tipmi, ako dať dieťaťu dobrý základ do života, aby bolo v dospelosti úspešné.

Výchova detí do jedného roka

Prvý rok života dieťaťa ovplyvňuje jeho postoj k životu, svetu i sebe samému. Dieťa je v tomto období odkázané na starostlivosť dospelých osôb. Tie by mali rešpektovať potreby bábätka, byť mu oporou, no zároveň stanovovať hranice.

Rodičia by mali bábätku zabezpečiť dostatok podnetov pre rozvíjanie jeho kognitívnych schopností. Potrebný je aj priestor pre pohyb, hru či spánok. Pre dieťa do jedného roka je nesmierne dôležitý sociálny kontakt.

Výchova detí do 3 rokov

Výchova detí do 3 rokov sa podobá tej do 12 mesiacov života. Práve prvé tri roky života dieťaťa údajne stačia na to, aby ste ho pripravili na plnohodnotný život. Najdôležitejšie je, aby rodičia boli skutočne prítomní v jeho živote.

Rodič by sa mal s dieťaťom naučiť komunikovať, nadviazať s ním reálny kontakt. Ide teda o viac ako o rozdávanie príkazov a zákazov. Dieťa potrebuje pocit istoty, musí cítiť, že sa na vás môže spoľahnúť.

Odporúčame: Zábava pre deti: Vytvorte krásne lienky z bavlnky a vidličky!

Výchova detí v rodine

Zdroj: Depositphotos

Päť pilierov výchovy

K tomu, aby z dieťaťa vyrástol vyrovnaný človek vedomý si svojej vlastnej hodnoty, oplatí sa stavať na piatich pilieroch: dôvera, rešpekt, nezávislosť, spolupráca a láskavosť. Ideálne je s nimi začať od útleho detstva a rozvíjať ich postupne, aj keď je už dieťa staršie.

Dôvera

Vieme, že je dôležité, aby dieťa malo dôveru v rodičov, platiť by to však malo aj opačne. Rodičia by mali veriť v schopnosť dieťaťa uspieť, dosiahnuť spoločne stanovené ciele a robiť dobré rozhodnutia.

Prejaviť sa to môže napríklad aj v tom, že nechajú dieťa vybrať, akým koníčkom sa bude venovať, a to aj napriek tomu, že sami sa pre danú vec nevedia nadchnúť. Mali by teda dôverovať jeho výberu. Zároveň treba rešpektovať aj možnosť, že dieťa svoje rozhodnutie neskôr prehodnotí a uberie sa iným smerom.

Miluje vaše dieťa kreslenie, no vám sa nikdy nepodarilo nakresliť viac ako domček, stromček a záhradku? Aj keď sami k danej aktivite vzťah nemáte, podporte ho, ako najlepšie viete a prejavte o danú oblasť úprimný záujem.

Nie je vhodné, aby rodičia boli len sponzorom a prípadným kritikom. Ak má dieťa o niečo skutočný záujem a vy nedisponujete dostatkom financií na nákup pomôcok, samo do istej miery nájde spôsob, ako sa záľube venovať. V tínedžerskom veku si napríklad môže nájsť brigádu.

Rešpekt

Vaše deti nie sú vy, ani vaša kópia. Ide o samostatne mysliace bytosti, ku ktorým treba pristupovať ako k jednotlivcom. Žijú v inej dobe ako vy a tak je veľký predpoklad, že budú mať aj iné záujmy a vnímanie sveta ako vy.

Ak budete k deťom pristupovať s rešpektom, pomôže to ich vnímaniu samých seba. Budú si uvedomovať vlastnú hodnotu a rovnako sa budú správať aj k iným.

Dovoľte im napríklad spolurozhodovať o rodinných výletoch alebo povedať svoj názor. Každý potrebuje cítiť, že je počutý.

Nezávislosť

Čím skôr dieťa pocíti nezávislosť, tým samostatnejšie bude. V dnešnej dobe sú rodičia často úzkostlivo ochranárski. Niekedy nedajú deťom dýchať a doslova číhajú za ich chrbtom, aby sa náhodou nestalo niečo zlé.

Starať sa o dieťa a chcieť preňho to najlepšie je prirodzené. Ak mu však vytvoríte priateľské a bezpečné prostredie, nie je dôvod na obavy. Ako sa hovorí, strach vám nezabráni, aby sa stali zlé veci, ale zabráni vám užiť si tie dobré.

Nezávislosti a samostatnosti ho učíte napríklad aj vtedy, keď ho necháte pomáhať s varením. Deti s obľubou sypú do misiek ingrediencie alebo miešajú cesto. Pomôcť vám môžu aj s praním, na začiatok postačí, ak ich necháte roztriediť bielizeň na pranie podľa farieb. Možností je neúrekom.

Pozri aj: Jeden pracovný stôl na celé detstvo? Žiadny problém

Výchova detí

Zdroj: Depositphotos

Spolupráca

Spolupráca má veľmi blízko k predošlým pilierom. Tým, že dieťaťu dovolíte s vami spolupracovať, teda necháte ho aktívne sa podieľať na spoločných rozhodnutiach či aktivitách, budujete dôveru a vediete ho k nezávislosti.

Dôležité je, aby dieťa nemalo pocit, že je ovládané a na to, aby ho jeho blízki mali radi, musí plniť ich želania. Dieťa má právo na vlastný názor aj spôsob, akým nahliada na veci. Kto vie, možno si vďaka nemu taktiež rozšírite obzory.

Láskavosť

Láskavosť, hoc je posledná v poradí, je možno tým najdôležitejším pilierom výchovy. Láskaví by mali byť rodičia k deťom, jeden k druhému, ale zároveň aj k sebe samým. Každý by mal byť v prvom rade dobrý sám na seba.

Pestujte si zdravú sebalásku, preciťujte svoju hodnotu a robte, čo vás napĺňa. Dôležité je tiež vedieť odpúšťať, a to predovšetkým sebe. Ak pocítite, že ste zlyhali, spomeňte si, že ste konali najlepšie, ako ste za daných okolností vedeli. Odpustite si nedokonalosť a majte sa radi takí, akí ste.

Zistite: V čom najviac vyniká vaše najmladšie dieťa či jedináčik?

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE