RECEPT: Jablkové tartaletky z Pečie celé Slovensko

Tartaletky sú chutné malé koláčiky, ktoré sa dajú pripraviť na mnoho spôsobov. Pani Magda z obľúbenej relácie Pečie celé Slovensko ich upiekla s jablkovou náplňou, ale aj malinovou a krokantom. Čerešničkou na torte bol v tomto prípade pri každej tartaletke famózny slaný karamel. Vyskúšate tieto dobrôtky aj vy?

Ingrediencie na košíky:

  • 300 g hladká múka
  • 110 g práškový cukor
  • 150 g maslo
  • 1 PL mandľová múka
  • 3 žĺtky
  • soľ
  • 2 PL kakaa

Postup: Múku preosiať (aj mandľovú), pridať cukor, soľ, maslo a kakao, po jednom žĺtky, spracovať. Dať schladiť. Dať do formičiek 12 + 4 hviezdičky (z cesta na ozdobenie). Dať piecť 160 °C na 15 minút.

Slaný karamel na všetky verzie tartaletiek:

  • 150 g kryštálový cukor
  • 1,5 PL med
  • 1,5 PL vody
  • 120 ml smotany
  • 0,5 KL soli
  • 2 PL maslo

Postup: Cukor, med skaramelizovať pridať vodu, soľ, maslo a zaliať smotanou. Rýchlo miešať a zredukovať smotanu. Nechať vychladnúť.

1. náplň jablková:

  • 1 jablko červené
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 125 g masla
  • štvrť kávovej lyžičky škorice
  • jablko čerstvé na tenké pásiky nakrájané, na dozdobenie vrchu tartaletky

Postup: Jablko pokrájame na kocky, do hrnca dáme maslo, cukor a jablko udusiť, pridať škoricu. Túto zmes nalejeme do košíčkov a zalejeme slaným karamelom. Ozdobíme čerstvým jabĺčkom.

2. náplň s krokantom:

  • 70 g  vlašských orechov
  • 70 g kryštálového cukru
  • 2 PL vody

Postup: Cukor dáme do hrnca, zalejeme vodou, premiešame a dáme variť. Bez miešania necháme rozpustiť cukor pokiaľ neskaramelizuje. Pridáme orechy, premiešame, ešte chvíľu necháme prevrieť a vylejeme na mokrý plech a necháme vychladnúť. Rozlámeme na menšie kúsky a zomelieme na drobno.

  • jahodové pyré 3 PL
  • (slaný karamel použijeme z prvých košíčkov) dozdobíme s lineckou hviezdičkou a krokantom

3. náplň malinová:

  • malinové pyré 2 PL
  • slaný karamel
  • Čokoladová ganache: 50 g čokolády a 50 g smotany na šľahanie
  • maliny na ozdobenie 8 ks
  • olúpané lieskové oriešky 8 ks na ozdobenie
  • lístok mäty 10ks
  • lyofilizované maliny 20 g

Postup: Smotanu zahriať, zaliať čokoládu, premiešať , vychladiť. Do košíčku dáme malinové pyré, zalejeme slaným karamelom. Do stredu košíčka urobíme koliesko s čokoládovým ganache, do stredu tartaletky oriešok, 2 maliny, lístky mäty a dozdobiť lyofilizovanými malinami.

Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE