RECEPT: Bryndzovo-slaninová roláda s jarnou cibuľkou z Pečie celé Slovensko

Bryndza a slanina predstavujú na Slovensku tradičnú a veľmi chutnú kombináciu chutí. Táto kombinácia sa však nemusí stretávať len v haluškách či pirohoch, ale trebárs aj v takej lístkovej roláde. Túto roládu z domáceho lístkového cesta s jarnou cibuľkou upiekol súťažiaci Tomáš v relácii Pečie celé Slovensko. Ochutnáte ju tiež?

Tukové cesto:

  • 250 g masla
  • 100 g hladkej múky

Závinové cesto:

  • 150 g hladkej múky
  • Soľ
  • Žĺtok
  • 2 ČL octu
  • 75 ml vlažnej vody
  • 100 g hladkej múky (na podsypanie)

Suroviny na plnku:

  • 150 g bryndze
  • 50 g jemného tvarohu
  • 125 g jarnej cibuľky
  • 200 g slaniny

Postup prípravy rolády:

  1. Tukové cesto – na doske v múke nožíkom posekáme na drobno maslo a rýchlo ho vypracujeme. Tuk by mal byť studený. Cesto sformujeme do kocky a odložíme do chladničky, kým urobíme závinové cesto.
  2. Závinové cesto – v múke zamiešame soľ, pridáme žĺtok, ocot a vodu a vypracujeme vláčne cesto.
  3. Keď sa už nelepí ani na ruky, ani na dosku, dáme ho do tvaru bochníka a zakryté utierkou necháme na doske odpočinúť asi 15 minút. Odpočinuté cesto vyvaľkáme do štvorca, do stredu položíme tukové cesto. Všetky štyri rohy závinového cesta preložíme cez tukové, aby bolo zakryté a rozvaľkáme. Preložíme na tretiny, bokom ešte raz na tretiny, a necháme odpočívať zakryté 15 minút. Skladanie opakujeme ešte 2x tým istým smerom.
  4. Plnka – bryndzu s tvarohom si dáme do misky a poriadene premiešame. Potom primiešame najemno nasekanú jarnú cibuľku. Slaninku si nakrájame na jemne štvorcové plátky a poriadne opražíme.
  5. Odpočinuté cesto už viac neskladáme, ale ho vyvaľkáme a natrieme bryndzovou plnkou a posypeme opraženou slaninkou.
  6. Roládu zavinieme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajcom, popicháme vidličkou a troška zvrchu narežeme a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov cca 30 minút.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE