Rakovina prsníka: Čo zvyšuje riziko jej vzniku podľa najnovších výskumov?

Karcinóm prsníka je zhubným nádorom, ktorý vzniká v bunkách prsníkov. Zhubný nádor je tvorený skupinou rakovinových buniek, ktoré môžu prerásť do okolitého tkaniva alebo sa môžu šíriť aj do ďalších častí tela. Rakovina prsníka sa vyskytuje aj u mužov, avšak práve u žien je karcinóm prsníka dlhodobo najčastejším typom rakoviny, a to aj na Slovensku.

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou úmrtia v celej Európe. K najnebezpečnejším druhom patrí práve rakovina prsníka, ktorú ale často zachytávame, bohužiaľ, až príliš neskoro.

Vedcom a vedeckým výskumom sa už našťastie podarilo identifikovať niektoré faktory, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť vzniku a výskytu rakoviny prsníka. Stále však nie je jasné, prečo aj u ľudí, ktorí nemajú a ani nemali žiadne rizikové faktory, vznikne rakovina, a naopak, u rizikovejších ľudí naopak nie.

Rakovina prsníka - ako sa začína?

Rakovina prsníka sa začína a vyvíja presne rovnako ako iné typy rakoviny. Prekancerózne, neskôr už rakovinové bunky, začnú abnormálne rásť a množiť sa. A práve rakovinové bunky sa delia a rastú omnoho rýchlejšie, ako zdravé bunky v ľudskom organizme.

Rakovina prsníka sa najčastejšie začína v mliekovodoch, a to 70 – 80 % všetkých prípadov. Karcinóm prsníka sa ale môže rozvinúť aj v žľazovom tkanive, nazývanom lobules, ako aj v iných bunkách a tkanivách prsníkov. Na druhej strane, rakovinové bunky sa vedia z prsníka rozšíriť aj do lymfatických uzlín a iných častí tela. Vtedy sa jedná o takzvané metastázovanie.

Odporúčame: Chcete mať odolnejší imunitný systém? Pomôžu vám tieto vitamíny!

Rizikové faktory vzniku rakoviny prsníka

  • U žien je oveľa vyššia pravdepodobnosť vzniku rakoviny prsníka ako u mužov.
  • Vyšší vek u žien.
  • Menopauza alebo jej neskorší nástup.
  • Prekonané ochorenie prsníkov – lobulárny karcinóm alebo biopsia prsníka.
  • Rakovina v jednom prsníku, práve vtedy rastie riziko výskytu rakoviny aj v druhom prsníku.
  • Rodinná anamnéza – ak vašej mame či sestre diagnostikovali rakovinu prsníka, a to najmä v mladšom veku.
  • Zdedené gény – určité génové mutácie, ktoré rodičia prenesú na svoje deti. Najznámejšie génové mutácie sú BRCA1 a BRCA2.
  • Ožiarenie hrudníka – v detstve alebo aj v ranej dospelosti.
  • Obezita a nadváha.
  • Skoršia prvá menštruácia – hlavne pred 12. rokom života.
  • Ak máte prvé dieťa po tridsiatke.
  • Ak ste neboli nikdy tehotná.
  • Užívanie postmenopauzálnej hormonálnej terapie – kombinácia estrogénov a progesterónov, na zmiernenie prejavov menopauzy.

Nová štúdia upozorňuje na jeden vitamín

Najnovší výskum Univerzity v Missouri prináša znepokojenie a polemiku nad komerčným doplnkom stravy vo forme vitamínu B3, ktorý je známy ako nikotínamid ribozid, a ten je bežne dostupný aj u nás. Výskum uvádza, že zvýšený príjem práve tohto vitamínu zvyšuje riziko rakoviny prsníka, a to až trojnásobne.

Doplnok stravy B3 (nikotínamid ribozid) bol považovaný za prínosný v kardiovaskulárnom, metabolickom a neurologickom odvetví. Teraz ale tím výskumníkov z Univerzity v Missouri zistil, že má potenciál zvýšiť nárast určitej formy rakoviny a rozvinúť metastázy až do mozgu.

Aké sú výsledky tejto štúdie?

Výsledky štúdie tohto výskumu naznačili, že vitamín B3 - ako umelo vytvorený doplnok stravy, by mohol zvýšiť výskyt rakoviny a jej šírenie do mozgu. „Tieto zistenia však ale NEBOLI skúmané u ľudí,“ uvádza vedecký tím, ktorý je zodpovedným autorom štúdie.

„Niektorí ľudia vitamíny a výživové doplnky užívajú, pretože automaticky predpokladajú, že vitamíny a doplnky majú len pozitívne účinky na zdravie, ale o ich skutočnom fungovaní sa vie len veľmi málo. Kvôli tomuto nedostatku vedomostí sme sa inšpirovali štúdiom základných otázok týkajúcich sa fungovania vitamínov a doplnkov v tele."

Neprehliadnite: Ako otehotnieť: Šesť najlepších polôh na splodenie dieťaťa

Pozor ale na rozdiel medzi vitamínom B a nikotínamidom ribozid

Treba však podotknúť, že nikotínamid ribozid je alternatívna forma vitamínu B3. Vitamíny skupiny B sa nachádzajú bežne napríklad aj v potravinách. A ak prijímame dostatočné množstvo bielkovín a vitamínu B6, naše telo si dokáže časť vitamínu B3 aj vyrobiť.

Najbohatším zdrojom vitamínu B3 sú:

  • mäso - najmä pečienka a hydina,
  • ryby - najmä tuniak, losos,
  • avokádo,
  • strukoviny,
  • vajcia,
  • zemiaky,
  • šampiňóny,
  • orechy,
  • celozrnná a tmavá múka,
  • slnečnicové a sezamové semienka,
  • pivovarské kvasnice a pekárenské droždie.

Odporúčame aj: Jogurt: TOP 6 účinkov pre naše zdravie i krásu!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE