Nezabudnite na zmenu času! Kedy prechádzame na letný čas?

Každoročný letný čas bol zavedený v Československu v roku 1979. K jeho zavedeniu prispela predovšetkým energetická kríza – ochladenie v januári 1979 spôsobilo výpadok v zásobovaní uhlím a nasledovali trojtýždňové uhoľné prázdniny. Od letného času sa očakávali energetické úspory.

V roku 1981 sa u nás ustálilo pravidlo, že letný čas sa začína posledný marcový víkend v noci zo soboty na nedeľu, konkrétne v nedeľu nadránom. Teda v čase, keď je vplyv zmeny času na pracovné aktivity minimálny.

Od roku 1996 je letný čas o jeden mesiac dlhší. Trvá až do posledného víkendu v októbri, čiže letný čas trvá sedem mesiacov, zatiaľ čo pred rokom 1996 trval iba šesť mesiacov.

Letný čas - áno či nie?

Letný čas má svoje klady aj zápory. Najvýznamnejším argumentom pre jeho zavedenie bolo lepšie využitie slnečného svetla a menšia spotreba energie. Momentálne má však letný čas už veľa odporcov, nakoľko šetrenie energie využívanej na svietenie je už zanedbateľné.

Medzi nevýhody patrí napríklad aj:

  • chaos v období zmeny časov, s ktorým sa spája meškanie vlakov a dopravné nehody,
  • zdravotné problémy niektorých ľudí spôsobené narušením ustáleného rytmu striedania bdenia a spánku.

Prejavom zmeny rytmu u citlivých ľudí môže byť:

  • nervozita,
  • migréna,
  • bolesť žalúdka,
  • poruchy spánku.

Odporúčame: Dámska móda a typy postáv: Pozor na tieto kúsky! Zbytočne vám pridajú na kilách

Zmena času

Príchodom jari sa prechádza zo zimného času na ten letný, pričom výnimkou nebude ani tento rok. Kedy presne ale dôjde k zmene času? Buďte pripravení, aby vás nič neprekvapilo!

Kedy prejdeme na letný čas?

Zmena času na letný sa uskutoční:

  • 26. marca (nedeľa) kedy si o 2.00 hod. posunieme čas na 3.00 hod., noc tak bude o hodinu kratšia. 

V praxi to znamená, že si pospíme o hodinu kratšie. Následné vstávanie počas ďalších dní tak môže byť pre viacerých problémom. A to aj pre menšie deti, ktoré si ťažko zvykajú na túto, pre mnohých nepríjemnú zmenu.

Zmena času na letný prináša ale aj jednu výhodu:

  • poobedia budú čoraz dlhšie a teplejšie.

Neprehliadnite: Má číslo domu vplyv na váš život? Podľa numerológie určite áno!

Ako dlho ešte budeme mať letný čas?

Zmena času je na pôde Európskej únie veľmi diskutovanou témou. Mnohí občania Európy by privítali zrušenie striedania času, k tomu ale tak skoro nepríde.

Aj keď dohoda ohľadom zrušenia zmeny času bola už v Európskej únii takmer „na spadnutie", nakoniec z toho vzišlo a žiadna takáto dohoda sa neschválila.

Dôvodom bolo akútne riešenie pandemickej situácie v súvislosti s ochorením Covid-19, ktorá tému ohľadom zmeny času odsunula na vedľajšiu koľaj. 

Táto téma sa v Európskej únii opäť nastolí až koncom roka 2026, čiže skôr ako v roku 2027 koniec striedania času nenastane. Meniť čas dvakrát do roka si tak budeme ešte minimálne 4 roky, ak nie oveľa dlhšie.

Odporúčame aj: Manželstvo: Čo hovorí váš manželský horoskop o vašej spoločnej budúcnosti?

 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE